ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Στον πυρήνα του Στροβόλου, πολύ κοντά στην εκκλησσία της Χρυσελεούσας, σε μια όμορφη γραφική γειτονιά με πετρόκτιστα και πλιθόκτιστα σπιτάκια και στενά δρομάκια, στην οδό Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται η ιστορική εκκλησούλα του Μεγαλομάρτυρα της Ορθοδοξίας Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Πολλές κατοικίες και καταστήματα, που περιβάλλουν την εκκλησούλα, την κάνουν να μην είναι εύκολα ορατή από τον κόσμο, έτσι ακριβώς όπως ήταν και καθ ‘όλη τη διάρκεια του κτισίματος της, σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση. Ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, για να μην τον βλέπουν οι Τούρκοι, όταν έκτιζε το εκκλησάκι, περιέφραξε το γύρω χώρο με ξηρούς θάμνους κι έκανε μ ‘αυτόν τον τρόπο ανενόχλητα το έργο του.

Τρία μικρά δρομάκια, από τις γύρω οδούς, Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και Ηφαίστου, οδηγούν τους ευσεβείς χριστιανούς στο όμορφο εκκλησάκι, για να ανάψουν κερί και να προσευχηθούν ευλαβικά μπροστά στο εικόνισμα στου Αγίου Γεωργίου.

Όπως αναφέρθηκε και στο κείμενο για την εκκλησία Χρυσελεούσας, όταν ο Εθνομάρτυρας Κυπριανός εξασφάλισε άδεια από τον Πασά της Κύπρου, για να κτίσει ή να ανακαινίσει μια εκκλησία στο Στρόβολο, με την ίδια άδεια έκτισε δυο. Μια εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία και μία στον Άγιο Γεώργιο. Την πρώτη φανερά και τη δεύτερη κρυφά. Σαν τέλειωσε το εκκλησάκι , ο Εθνομάρτυρας φιλοδώρησε τους Τούρκους κι έτσι εκείνοι δεν το χάλασαν ούτε του προξένησαν ζημιές.

Ωραιότατο και εντυπωσιακό δείγμα ψηλής τέχνης είναι το ξυλόγλυπτο του γυναικωνίτη, όμοιο ακριβώς με εκείνο της εκκλησίας Χρυσελεούσας, έργο των ίδιων λεπτουργών.